4. pentue

Skottiviskit / Scottish whisky (4+2)
s. 10.4.2022
Cezar vom Rexon Forst – Tira z Jedlové

Pentue on PLL ja MYO/EIMM clear, ruskea B/B
Litter is genetically PLL clear and MYO/EIMM clear, brown B/B

Instagramissa #aijamorkkis ja blogissa #AijaMorkkis


Rhosgobel Ardbeg ”Arttu”
black&tan
uros / male
kivekset OK / testicles OK
Kaikki hampaat / full scissors bite
Asuu Jyväskylässä


Rhosgobel Bowmore ”Pertti”
black&tan
uros / male
kivekset OK / testicles OK
Kaikki hampaat / Full scissors bite
Asuu Nilsiällä


Rhosgobel Caol Ila ”Reino”
black&tan
uros / male
kivekset OK / testicles OK
Kaikki hampaat / full scissors bite
Asuu Alastarossa


Rhosgobel Lagavulin ”Nitro”
black&tan
uros / male
Kaikki hampaat, alapurenta / full bite, underbite
Asuu Koskella


Rhosgobel Laphroaig ”Ada”
black&tan
narttu / bitch
Kaikki hampaat / Full scissors bite
Asuu Urjalassa

1x LUME1


Rhosgobel Talisker ”Brida”
black&tan
narttu / bitch
Kaikki hampaat / full scissors bite
Asuu kotona
Omat sivut

1x LUME1

Uros Cezar vom Rexon Forst, eli Morkkis asuu meillä kotona. Se on helppo kotikoira, joka tulee erinomaisesti toimeen laumamme muiden jäsenten kanssa. Omia narttuja se kunnioittaa, eikä ole ensimmäisenä haastamassa riitaa vieraiden kanssa. Morkkis on säkäkorkeudeltaan 39cm, rinnanympärykseltään n. 50cm ja karvaltaan puolikarkea black & tan. Se on geenitestattu, eikä kanna ruskeaa (b lokus: B/B), eli siitä ei voi syntyä ruskea-tan pentuja. Se on PLL (linssiluksaatio) ja EIMM (myopatia) suhteen clear / terve. DM-kantaja. Se ei myöskään kanna takakannusgeeniä. Silmät ovat tarkastettu 2020 ja 2021 yhtä pientä ripseä lukuunottamatta terveiksi, tästä merkintä distichiasis: lievä. Myös polvet ovat priimaa 0/0.

Morkkista on käytetty pääasiassa luolakoirana. Se ei turhia mekasta metsästyspaikalle siirtyessä, hakee alla hyvin ja rauhallisesti. Sen työskentelytapa on melko reipasotteinen, ja siksi sitä ei ole ensimmäisen kauden jälkeen päästetty mäyrälle. Morkkis toimii erinomaisesti myös kallionkoloissa ja tekee töitä ohjaajalle. Se ajaa myös sorkkaa, mutta vaatisi vielä kokemusta lajissa. Vesi elementtinä ei ole ongelma, sen enempää töissä kuin vapaallakaan.

Morkkiksella on varsin tasapainoinen rakenne, ja se onkin palkittu ensimmäisessä – ja ainoassa – näyttelyssään SERTillä sekä VSP-ruusukkeella.

Tira z Jedlové eli Aija on pienehkö narttu Tsekeistä. Se on ollut pienestä pitäen erittäin rauhallinen ja helppo arkielämässä. Se tulee hyvin juttuun lapsiperheen arjessa kotilaumansa kanssa. Aija on luolametsästyksen saralta varhaissyttyinen, ja sen kanssa saatiinkin ensimmäisellä kaudella rutkasti niin supeja, kettuja kuin mäyriäkin. Sorkallakin se on käynyt tutustumassa työelämään.

Aija on geenitestattu sekä rodun yleisimpien sairauksien (EIMM & PLL) kohdalla terveeksi että väritestattu B/B-ruskeaksi, eli se ei voi saada ruskea-tan-jälkeläisiä. Aija on silmä- ja polvitarkastettu terveeksi elokuussa 2021.