2. pentue – odotettavissa vk 24

Tiineysviikko 5 / 9

Kerttu oli alunperin tarkoitus astuttaa ulkomaisella uroksella, mutta rajojen sulkeuduttua vaihdoimme kotimaiseen – vähintään yhtä hyvään vaihtoehtoon. Sen jälkeen sulkeutui Uudenmaan rajat ja koira aloitti tietenkin juoksunsa. Viikon mietin ja pohdin, mitä tehdä – jättääkö pentue kevääseen 2021 vai ottaako riski ja käyttää Malttia jo nyt, eikä vasta Kertun viimeiseen pentueeseen. Toinen pentue on siis tehty pienellä riskillä, mutta odotan näistä silti riistaintoisia, hyväluonteisia ”perus”parsoneita. Maltti astui Kertun pääsiäisviikolla 15 ja pentueen odotetaan syntyvän kesäkuun toisella viikolla. Jos pentuja syntyy, ovat ne luovutusiässä elokuun alussa 2020.

Pentueen lisäinfo löytyy alta ja sukutaulu täältä.

Django’s Unchained Columbo eli Maltti on 2-vuotias tuontiurokseni Itävallasta. Se on kaunis kuin karkki mutta kasvoi hieman liian suureksi odotusarvoon nähden. Sen vanhemmat on 32cm ja 34cm mutta Maltti venytti sorjat säärensä 40 senttiseksi asti. Se on naisenkin spannattavissa ja mahtuu kulkemaan luolissa.

Maltti on silmä- ja polvitarkastettu sekä geenitestattu kaikilta osa-alueilta terveeksi. Kunhan korona helpottaa, se menee myös luustokuviin.

Luonteeltaan Maltti on eläväinen, erittäin avoin ja ystävällinen. Maltti muutti uuteen kotiin syksyllä 2019 ja se sopeutui hyvin lenkkikaveriksi Turun keskustaan. Se jatkaa kuitenkin kanssamme metsästystä myös tulevilla kausilla.

Metsästysreissuilla Maltti on ollut mukana pienestä pitäen ja ensimmäinen supikoira sille saatiin 9kk vanhana. Sen kaikki saaliit on saatu eri kokoisista maapesistä, joissa on nähnyt myös hakua. Kausi 2019-2020 meni valitettavasti penkin alle, sillä ne kerrat kun oli mukana, luolastot olivat tyhjiä. Maltti toivottavasti suorittaa metsästyskokeet kaudella 2020-2021.

Näyttelyissä Maltti on käynyt erittäin vähän, mutta sillä on yksi juniorisert (VSP, ROP JUN) ja kaksi paras pentu-palkintoa. Sen iso koko on suurin miinus, muuten pidän siitä ulkomuodollisesti erittäin paljon. Sillä on vahva, rotutyypillinen pää, upea pigmentti ja vahva luusto.

Maltin isä Lyndon Legend ”Sean” syttyi melko myöhään riistalle, mutta syksyllä 2019, 3-vuotiaana se kävi kahdessa unkarilaisessa kettukokeessa täysin pistein ja käyttösertien arvoisesti. Olen nähnyt Seanin Itävallassa ja se on poikansa kanssa kovin samanlainen, iloinen sähikäinen. Seanin veli Ben asuu Suomessa ja olen tavannut sen sekä Italiassa että aikuisena täällä. Se on myös erittäin hyväluonteinen, pieni uros. Sean metsästää kettuja sekä toimii kaurisajoissa. Sen kanssa voi metsästää myös porukassa.

Seanin vanhemmat polveutuvat maineikkaan Foxwarren-kennelin koirista. Eddie Chapman metsästi niillä Englannissa ja yhä edelleen monen parson- tai working jack russell-kasvattajan koirat polveutuvat näistä yksilöistä.

Maltin emä An Airtight Alibi Anything Goes ”Lottie” on valloittava pieni narttu, joka on tiukkaotteinen riistalla. Se asuu tyttärensä (Maltin sisko) kanssa ihanalla maatilalla eteläisessä Itävallassa ja toimii siellä hyvällä menestyksellä sekä luola- että kauriskoirana. Lottie on menestynyt näyttelyissä erinomaisesti ollen kansainvälinen muotovalio (CIB). Sillä on myös käyttösertejä ja se rakastaa uimista. Lottien tavatessani minulla tuli siitä mieleen Kerttu. Se on hyvin tasapainoinen ja avoin. Olen nähnyt myös Maltin Cosma-sisko ja se oli hyvin paljolti veljensä kaltainen, joskin kooltaan kompakti 32cm.

Maltin emänisä Sidney Poitier vom Mahdenwald ”Rocky” on Itävallan muotovalio sekä Unkarin käyttövalio. Sille on saatu vuosien varrella runsaasti riistaa niin maan alta kuin maan päältä. Se on omistajansa luottopakki mäyränmetsästyksessä. Rocky on jo vanhempi uros, joka polveutuu saksalaisista metsästysparsoneista. Se tulee erinomaisesti toimeen sekalaumassa ja viihtyi meidänkin seurassamme omistajan luona vieraillessamme.

Maltin emänemä Candy von Valentino Rossi ”Emmi” on jättänyt toimivia metsästyskoiria ja se itsekin on suorittanut hyviä töitä metsällä. Emmi polveutuu vanhoista eurooppalaisista parsonlinjoista ja se on jättänyt kaunista ilmettään jälkeläisiinsä.

Tammenkolon Greta eli Kerttu on ollut viimeiset 3 kautta meidän luottopakkimme mäyrän metsästyksessä. Sille on saatu saaliiksi reilu 100 eläintä, joista huomattava osa mäyriä. Se hakee erittäin hyvin, kaivaa tulpat, selvittää vesiesteet ja haukkuu järkevästi. Kovuuttakin sille on siunaantunut mukavasti, vaikka työskentelytyyli on puhtaasti haukkuva. Se tarkastaa tyhjät luolat nopeasti ja ääneti, eikä aloita haukkutyöskentelyä ennenkuin on riistalla. Sen valiotulokseen vaaditut keinoluolakokeet olivat nopeita ja metsästyskokeet se teki peräkkäisinä päivinä, molemmat mäyrillä.

Kertulla on näyttelyistä tuloksia laajalla skaalalla SERTistä hyvään, keskiarvon ollessa erinomainen. Se on säkäkorkeudeltaan 33cm ja painaa 6,5kg, mutta toivoisin sille huomattavasti vahvemman luuston. Nyt näyttelyt ovat sen osalta käyty, sillä tapaturma vei valtaosan sen etuhampaista.

Kerttu harjoittelee myös vesiriistaa, ja se rakastaa vettä. Sen uimakausi alkaa yleensä maaliskuussa ja jatkuu pitkälle alkutalveen. Riistaa se pitää nätisti suussa ja hakee sen suoraviivaisesti. Toistaiseksi suurin ongelma on ollut tyhjän veden haku, se ei irtoa tarpeeksi eteenpäin.

Kertun isä Top Pop’s Dogator ”Scott” on kolmoisvalio. Se on 75% working jack russell-linjaa ja jättänyt erittäin hyvin luolametsällä toimivia jälkeläisiä. Scott on kovaotteinen, sitkeä uros.

Scottin isä on ruotsalainen, iäkäs Wild-Douglas, joka polveutuu ruotsalaisista ja keskieurooppalaisista ”wörkkirusseleista”. Scottin emä Cwn Annwfn Carwyn on jättänyt monipuolisia harrastuskoiria, joista valtaosa toimii myös metsästyksessä. ”Arwyn” vanhemmat polveutuvat working jack russeleista sekä vanhoista, arvostetuista keskieurooppalaisista parsonlinjoista.

Kertun emä Repoketun Murina ”Ansa” on kaksoiskäyttövalio, joka on Scottin tapaan palkittu erinomaisten jälkeläisnäyttöjensä perusteella myös parsonyhdistyksen kultaisella jalostuspalkinnolla. Ansa on tyttärensä kaltainen luottopakki metsästyksessä. Se tekee sitkeästi töitä ja kaivaa mäyrät tulppien takaa. Ulkonäöllisesti Ansa on minun mieleeni, liiottelematon ja hyvän kokoinen.

Ansan isä Double Barrel’s White Tuxedo Affair on valittu saavutuksiensa perusteella vuoden eräkoiraksi v. 2016. Se on monikäyttöinen metsästyskoira, sitkeä ja erittäin taitava erityisesti srva-hommissa sekä luolilla. Sille on saatu satoja pienpetoja saaliiksi ja se on vielä 12-vuotiaanakin hyväkuntoinen. Ansan emä Repoketun Fireball on menestynyt sekä näyttelyissä, agilityssä että metsästyksen saralla ollen useassa lajissa valio. Ansan vanhempien takaa tulee monipuolisesti amerikkalaisia, keskieurooppalaisia sekä englantilaisia parsonlinjoja.

Suunnitellun pentueen molemmat vanhemmat on kattavasti geenitestattu terveeksi, eli jälkeläiset eivät voi sairastua seuraaviin sairauksiin: PLL (linssiluksaatio), LOA (ataksia), SCA (ataksia), JBD (pentuiän letaali aivosairaus), DM. Lisäksi ne on mustan värin puolesta D/D ja ruskean B/B, joten pennutkaan eivät kanna mustan tai ruskean haalennusgeeniä. Molempien silmät ja polvet ovat tarkastettu v. 2019 terveeksi. Kerttu on luustokuvattu B/B-lonkat, 0/1-kyynärät ja LTV4/SP0/VA0-selkä. Se on täysin oireeton sekä selän että kyynärän puolesta. Kyynärän nivelrikkomuutos on alle 1mm.

Odotan pentueeseen metsästysintoisia, keskikokoisia parsoneita, joilla toivottavasti voisi harrastaa myös metsästyskauden ulkopuolella monipuolisesti.

Pennut myydään ensi sijaisesti (luola)metsästyskäyttöön. Ne tullaan kuulotestaamaan ennen luovutusta. Tarjoan pentupaketin lisäksi yhden LUME-kokeen ja odotan koiran käyvän kerran hakemassa näyttelytuloksen. Lisäksi toivon kasvattien silmä- ja polvitarkastettavan viimeistään 3 vuoden iässä. Toivon myös kiinnostusta kuvauttaa virallisesti vähintään selän, mieluiten koko luuston 2-vuotiaana. Näillä terveystarkastuksilla saat sekä sinä, minä kasvattajana että rotu kaikkinensa tärkeää tietoa koiran terveydestä, ja autat osaltasi suunnittelemaan yhä terveempiä yhdistelmiä.

Ota yhteyttä
Jaana Lappalainen / 0505755673 tai rhosgobels@gmail.com
Oskari Lehto / 0403261450